Pas op voor domeinnaamfraude!

  • 10 Sept 2014

Pas op voor domeinnaamfraude!

De laatste tijd horen we vaker van onze klanten dat zij benaderd worden door zogenaamde domeinnaambezitters met het verhaal dat zij de domeinnaam van het desbetreffende bedrijf bezitten, maar dan met een andere extensie. Bijvoorbeeld .eu of .com. Als u wilt voorkomen dat een concurrent in bezit komt van deze domeinnaam zeggen zij dat ze deze voor een bedrag rond de 300 euro vrij willen houden. Bedrijven die zo een belletje krijgen, raken vaak in paniek en besluiten meteen om 300 euro te betalen voor het vrijhouden van deze domeinnaam-extensie.

Hoe herken je domeinnaamfraude?

  • U wordt ongevraagd benaderd via telefoon of e-mail.
  • Het bedrag dat wordt gevraagd is veel hoger dan de prijs die normaal gesproken voor een domeinnaam geldt.

Wat moet u doen als u benaderd wordt door zo'n bedrijf?

Vraag om denktijd. Laat u niet onder druk zetten en neem geen overhaaste beslissingen. Neem contact met ons op, of bekijk zelf of de domeinnaam nog vrij is. Vaak hebben deze 'oplichters' de domeinnaam nog niet eens geregistreerd, en doen ze dit pas wanneer u aangeeft dat u hier wel voor wilt betalen. Via een hostingpartij (zoals https://www.hostnet.nl/) kunt u controleren of een domeinnaam reeds geregistreerd is. Is de domeinnaam nog vrij en wilt u deze graag laten registeren? Wij kunnen deze eenvoudig voor u registeren. 
Ook is het belangrijk om uw personeel over deze praktijken te informeren.

Wat moet u doen als u slachtoffer bent van domeinnaamfraude?

Via www.fraudehelpdesk.nl kun je een melding maken van domeinnaamfraude.

Het registreren van meerdere extensies

Overigens is het geen verkeerde gedachte om domeinnamen met meerde extensies te registeren. Zo zorg je er in ieder geval voor dat de concurrent deze domeinnaam niet kan registeren. Heb je een .nl website, dan kan het geen kwaad om een .com website te registeren en deze naar de .nl website te verwijzen. Bezoekers die dan per ongeluk de .com extensie gebruiken, komen dan uiteindelijk ook op jouw website terecht. Daardoor verlies je minder potentiële bezoekers.