Heb jij goede afbeeldingen op je website?

  • 01 Jan 2013

Heb jij goede afbeeldingen op je website?

Afbeeldingen zijn belangrijke items van een website. Afbeeldingen kunnen gebruikt worden voor de lay-out van de website, maar ook de tekst op de betreffende pagina ondersteunen. Afbeeldingen kunnen snel duidelijk maken waar een stuk tekst over gaat dan alleen maar een stuk tekst. Deze afbeelding dient dan wel aan een aantal eisen te voldoen.

Om het alles uit je website te halen is het van groot belang om onder andere de afbeeldingen van de website te optimaliseren. Bij veel websites kan de optimalisatie van afbeeldingen nog stukken verbeterd worden. In dit artikel zal ik tips en uitleg geven hoe je afbeeldingen kan optimaliseren voor je eigen website.

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Waarom is het belangrijk om afbeeldingen te optimaliseren? Één van de belangrijkste redenen is de laadtijd van de website. Wanneer er grote afbeeldingen gebruikt worden, zal het laden van de website te lang duren voor de bezoeker. Het gevolg is dat bezoekers hier geen geduld voor hebben en de pagina zullen weg klikken, wat jou bezoekers zal kosten. De laadtijd is ook een factor dat meetelt bij de positie binnen de zoekresultaten van Google. Hoe sneller je website des te beter voor je positie in de zoekresultaten van Google.

Wanneer een afbeelding juist wordt geoptimaliseerd kunnen er ook betere resultaten worden behaald in de zoekresultaten van de zoekmachines.

Hoe een afbeelding optimaliseren voor je website?

Om je afbeeldingen juist te optimaliseren voor jouw website is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

Alternatieve tekst

Een omschrijving meegeven aan een afbeelding op je website, is om verschillende redenen belangrijk. Zoekmachines zoals onder andere Google zijn niet in staat om een afbeelding te lezen. Het is daarom belangrijk om een duidelijke omschrijving aan de afbeelding te geven zodat de zoekmachine weet waar de afbeelding over gaat en deze bij de juiste zoekresultaten kan plaatsen. Zorg er dan ook voor dat de omschrijving ook het zoekwoord van de pagina bevat.

Een andere reden om een afbeelding een omschrijving mee te geven is voor blinden en slechtzienden. Deze mensen maken ook gebruik van het internet. Wanneer je een omschrijving geeft aan een afbeelding, dan weten deze mensen dat hier een afbeelding staat en met een duidelijke omschrijving weten ze ook hoe de afbeelding er ongeveer uitziet.

Bestandsnaam

Door een afbeelding een juiste bestandsnaam te geven, is de kans groter dat deze terugkomt in de zoekresultaten van Google. Zo krijgt bijvoorbeeld het logo van de website de bestandsnaam ‘logo.jpg’. Dit zegt echter niks over wat de afbeelding precies inhoud. Duidelijker zou zijn ‘webbureau-quite-easy-logo.jpg’. Je zult dan ook beter gaan scoren op het zoekwoord ‘webbureau quite easy’.

Zorg er dus voor dat de bestandsnaam de afbeelding omschrijft. Zonder de afbeelding te zien moet je eigenlijk al weten hoe de afbeelding er ongeveer uitziet.

Omliggende tekst

Niet alleen een goede omschrijving van afbeelding helpt, maar ook de gehele tekst er omheen. Wanneer de omliggende tekst ook over de afbeelding gaat, dan zal de gehele content beter op elkaar aansluiten. Een zoekmachine begrijp dan beter waar de content over gaat en ook dit zal helpen om met deze pagina een hogere positie binnen de zoekresultaten van de zoekmachine te behalen.

Bestandstype

Afbeeldingen zijn er in verschillende soorten. Ik heb het hier dan over verschillende soorten bestandstype. De meest bekenden type worden gebruikt voor het internet. De bestandstype die je voor het internet gebruikt zijn: .gif, .jpg, .jpeg, .png.

Afbeeldingen met de bestandsnamen .bmp, .tiff kan je beter niet gebruiken. Deze zijn vaak te groot qua bestandsgrootte. Wat hiervan het nadeel is lees je in het volgende hoofdstuk.

Bestandsgrootte

Het is van belang dat de afbeeldingen die gebruikt worden op een webpagina niet te groot zijn qua bestandsgrootte. Wanneer er een afbeelding van bijvoorbeeld 1MB of meer gebruikt wordt, dan zal het wat langer duren voordat de afbeelding geladen is. Dit kan irritaties opleveren bij de bezoeker en het laden van je website duurt ook veel langer. Dit kan ook weer nadelig zijn voor een hoge positie binnen de zoekresultaten.

Zorg er dus altijd voor dat je je afbeeldingen verkleint. Hiervoor zijn verschillende programma’s voor beschikbaar. Van uitgebreide programma’s tot hele simpele programma’s. Hier staan er voor nu twee genoemd.

Weet jij nog handige en eenvoudige programma’s? Laat dan een reactie achter en ik zal deze erbij plaatsen.

Smush.it
Een handig online programma om je afbeeldingen qua bestandsgrootte te verkleinen is ‘Smush.it‘. Je hoeft alleen maar één of meerdere de afbeeldingen te selecteren die je wilt verkleinen. Het programma verkleint je bestand automatisch. Hierna kan je het verkleinde bestand direct downloaden.

Irfanview
Een ander gratis programma is Irfanview. Hiermee kan je afbeeldingen qua afmetingen verkleinen, maar ook qua bestandsgrootte. Een uitgebreide beschrijving van dit programma volgt snel.

Zorg ervoor dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn door bovenstaande tips toe te passen. Je website zal dan beter vindbaar en een stuk sneller zijn.