Waarom je een 404 pagina zou moeten gebruiken

  • 21 Nov 2013

Waarom je een 404 pagina zou moeten gebruiken

Je heb vast wel eens een website proberen te bezoeken waarvan de pagina niet gevonden werd. Vaak komt er dan een standaard pagina tevoorschijn van de betreffende browser. Deze pagina geeft meestal de melding dat de pagina niet bestaat, zo’n pagina wordt een 404-pagina genoemd.

Zorg voor een eigen 404-pagina

In plaats van een standaard pagina, is het mogelijk om een eigen 404-pagina te (laten) maken. Voor de bezoeker is het dan veel duidelijker dat het om een pagina gaat die is verwijderd, is verplaatst of niet bestaat. Een eigen 404-pagina kan geheel in de stijl van de website worden gemaakt en je kunt er een eigen boodschap opzetten. Een eigen 404-pagina is daarnaast ook veel gebruiksvriendelijker dan een standaard pagina.

Hoe maak ik een 404-pagina?

Het maken van een eigen 404-pagina is een technisch verhaal. De 404-pagina is in principe een standaard HTML-pagina. Wanneer je een 404-pagina hebt dient deze gekoppeld te worden, dit kan via het .htaccess bestand. Hoe je zo’n bestand kan maken, kun je lezen in het artikel: Hoe maak ik een .htaccess bestand?

Plaats de code in je .htaccess bestand en upload deze naar de server waar de website opstaat. Uiteraard dien je de 404-pagina ook te uploaden.

Heb je de kennis niet om zelf de 404-pagina te maken? Laat dit dan doen door een webbureau of jouw webbouwer. Webbureau Quite Easy kan je ook helpen met een 404-pagina. Laat hieronder of via het contactformulier een berichtje achter en ik zal contact met je opnemen.