Maak gebruik van koppen en subkoppen

  • 14 Nov 2013

Maak gebruik van koppen en subkoppen

De meeste websites bevatten tekst en om een goede positie te kunnen behalen in de zoekresultaten van de zoekmachines zijn teksten belangrijk. Potentiële klanten zullen jouw website vinden wanneer de teksten op de juiste manier zijn opgebouwd. Zorg ervoor dat jouw teksten niet te lang zijn, deel je teksten op met koppen en subkoppen. In eerste instantie leest de bezoeker de tekst niet maar scant deze.

Soorten koppen en subkoppen

Voordat je jouw teksten gaat opdelen, is het belangrijk om te weten welke soorten koppen er zijn en waar je op moet letten. In de website wereld kun je teksten opdelen in maximaal 6 verschillende koppen met hun eigen gewicht. De koppen zijn er van H1 t/m H6. H1 is de zwaarste kop en wordt als hoofdstukkop gebruikt. Daarna volgen H2, H3, H4 etc., je kunt de koppen vergelijken met die van een boek.

Aan welke regels voldoen goede koppen?

Bij het gebruik van koppen is het van belang dat je de juiste volgorde aanhoudt. Je begint de tekst altijd met de H1 kop, dan volgt er een paragraaf en na het sluiten van de paragraaf kun je beginnen met de H2 kop. Hier begin je nooit met een lagere kop dan H2 i.v.m. de aan te houden volgorde. 

Een belangrijke tip is om de zoekwoorden van de pagina in de koppen terug te laten komen en dan vooral in de H1 kop. Probeer in de H1 kop het zoekwoord zoveel mogelijk vooraan te plaatsen. In de andere koppen zou je ook een meervoud van het zoekwoord kunnen gebruiken of synoniemen. Probeer jouw teksten zo te schrijven dat een bezoeker snel kan zien of de informatie voor hem of haar interessant is, hij/zij scant de tekst.